vrijdag 30 december 2011

106 van de meest geliefde Street Art Foto's - Jaar 2011

Guerrilla Crochet in In Trutnov, Czech Republic
 
Street art bijft mij verbazen en boeien...

Klik hier voor de overige foto's





 Yarn Bombing / Guerrilla Crochet.
bron: STREET ART UTOPIA 

dinsdag 15 november 2011

Parijs

Robert Delaunay, La Tour Eiffel (detail), 1926,
Musée National d'art Moderne, Centre Pompidou


Parijs
Stad van de moderne kunst
15 oktober 2011 t/m 29 januari 2012

Speciaal voor het Gemeentemuseum Den Haag heeft het prestigieuze Centre Pompidou in Parijs een veertigtal topstukken ter beschikking gesteld. Beroemde meesterwerken van onder anderen Kandinsky, Brancusi, Picasso, Matisse, Miró, Giacometti, Léger, Braque en Delaunay zijn op deze tentoonstelling te bewonderen. De bezoeker krijgt dit najaar de eenmalige kans om Parijs als bruisende stad van de moderne kunst in Den Haag te beleven.

Gare du Nord

Emmy Andriesse (1914-1953), Juliette Gréco, Ca. 1948,
 © Bijzondere Collecties Universiteitsbibliotheek Leiden


Gare du Nord


Nederlandse fotografen in Parijs 1900-1968

15 oktober 2011 t/m 17 januari 2012



Parijs was het, Parijs had het. Daar moest je zijn. De bruisende Franse hoofdstad heeft decennialang een grote aantrekkingskracht uitgeoefend op schrijvers en schilders van over de hele wereld. Ook Nederlandse fotografen trokken naar Parijs en legden het romantische straatbeeld met zijn bewoners vast. Foto’s van onder anderen Henri Berssenbrugge, Emmy Andriesse, Ed van der Elsken en Johan van der Keuken brengen in Gare du Nord de stad tot leven, de metropool die de hoofdrol speelt in de tentoonstelling Parijs, stad van de moderne kunst, die gelijktijdig in het Gemeentemuseum Den Haag te zien is.


Dirk de Herder (1914-2003), Parijs, 1960,
 © European Art Union


Gare du Nord laat werk zien van circa vijftig Nederlandse fotografen die behalve het anonieme straatleven, ook beroemdheden vastlegden zoals Orson Welles, Juliette Gréco, Christian Dior en de nog piepjonge Brigitte Bardot en Yves Saint Laurent. Daarnaast toont het museum twee korte experimentele films: Études des mouvements à Paris van Joris Ivens uit 1927 en De Hallen van Parijs, van Paul Schuitema uit 1939. Deze laatste film werd vorig jaar door Eye Filminstituut Nederland gedigitaliseerd en is nu voor het eerst voor een breed publiek beschikbaar.




 



maandag 26 september 2011

everyone has the right to be a star

Afgelopen week was ik in Istanbul en kwam ik deze stervormige sculpturen tegen.
De straten van Istanbul worden een openluchtmuseum met honderden stervormige sculpturen die dienen als bakens van succes, hoop en licht. Ze zijn bedoeld om kinderen in heel Istanbul inspiratie te geven.




 De kunstwerken zijn niet alleen ontworpen om een bijdrage te leveren aan de toekomst van kinderen in Turkije, maar ook om van Istanbul een stad te maken waar je met meer plezier woont en aan te tonen dat kunst niet alleen te vinden is in galeries.









voor meer informatie: Geniet van Istanbul

Moderne meesters te gast

Moderne meesters te gast in Mauritshuis Den Haag


15 september tot en met 11 december 2011





Dit najaar presenteert het Mauritshuis, beroemd om zijn prachtige collectie 17de-eeuwse Hollandse schilderkunst, niet alleen oude, maar ook moderne meesters. Topstukken van kunstenaars als Van Gogh, Monet en Dalí worden getoond naast hoogtepunten uit de eigen collectie. Dalí ontmoet Vermeer: Moderne meesters te gast bestaat uit verrassende schilderijenparen, één in iedere zaal van het museum. De onverwachte combinaties nodigen uit tot vergelijken en nog beter kijken. Ze laten zien hoe schilders in verschillende tijden met dezelfde artistieke vraagstukken omgingen.



Vincent van Gogh (1853-1890)
Geploegde akkers ("De voren"), 1888

Voor elke combinatie van een oude en een moderne meester zijn verschillende redenen te bedenken. Soms springen ze in het oog, soms zijn ze minder opvallend.


De keuzes voor de combinaties zijn tamelijk associatief, maar altijd gericht op het visuele.  Graag nodigen we u uit om op zoek te gaan naar uw eigen associaties en ontdekkingen. 

maandag 29 augustus 2011

Mode ♥ Kunst


Mode ♥ Kunst
Een affaire
3 september 2011 t/m 8 januari 2012

Drie jurken van Yves Saint Laurent, herfst/wintercollectie 1965, voor schilderij van Piet Mondriaan in Gemeentemuseum Den Haag, februari 1966


Wie kent niet de kleurige Mondriaanjurken die Yves Saint Laurent in 1965 ontwierp? Of de mini-jurkjes met hypnotiserende optische prints, geïnspireerd door op-art uit de jaren ’60? Ze illustreren de innige relatie die mode en kunst al eeuwenlang onderhouden. Couturiers weten als geen ander de tijdgeest te vangen en te vertalen naar hun ontwerpen. Kunstenaars op hun beurt hebben kleding gebruikt als expressiemiddel om vorm te geven aan het totaalbeeld van hun ideeën. De door Maarten Spruyt vormgegeven tentoonstelling Mode ♥ Kunst, een affaire, laat zien dat kleding gebruikt wordt door krachtige vrouwen om zich te onderscheiden en dat beeldende kunst in veel gevallen een grote inspiratiebron is voor ontwerpers. Tot de topstukken van de tentoonstelling behoren creaties van Liberty’s, Sonia Delaunay, Schiaparelli, Yves Saint Laurent en Givenchy.



Alique - Saskia de Brauw

Saskia de Brauw, topmodel (covers Franse Italiaanse Vogue) en kunstenaar, in vintage gekleed; zij is omgeven door papieren objecten gemaakt door Barbara Berends en Thomas Eurlings. Saskia werkt als kunstenaar zelf ook graag met papier. Fotografie Alique / Art direction Maarten Spruyt, in opdracht Gemeentemuseum Den Haag 2011


Alique - DJ Wannabeastar

Jojanneke van der Veer / DJ Wannabeastar, gekleed in Bas Kosters, voor beeldhouwwerk Yayoi Kusama, Art Zuid 2011 Fotografie Alique / Art direction Maarten Spruyt, in opdracht Gemeentemuseum Den Haag 2011






vrijdag 26 augustus 2011

Foto-expositie Fantasia door de gebroeders Meskine



Van 1 september tot en met 2 oktober exposeren de gebroeders Meskine in het Theater van de Centrale Bibliotheek met hun fototentoonstelling Fantasia. De expositie wordt georganiseerd in de aanloop naar het weekend van vrijdag 30 september tot en met zondag 2 oktober als Marokko centraal staat in de Centrale Bibliotheek. De Rijswijkse bibliotheek en het Arabische Huis voor de Kunsten brengen dat weekend een uiteenlopend kunstzinnig programma   rond het thema Marokko.

Fantasia

De Fantasia is een soort spiegelgevecht (Arabisch schijngevecht) dat de traditionele strijd nabootst: een aantal gewapende ruiters komt in razende galop aangesneld, waarbij zij zich klein maken in het zadel. Dan gaan zij in de stijgbeugels staan, nemen de strijdhouding aan en vuren allen gelijk hun geweren af... het moet als één schot klinken! Deze traditie is nog regelmatig te bewonderen tijdens culturele festivals in Marokko. Traditionele berberbruiloften worden ook vaak afgesloten met het spiegelgevecht.



De expositie brengt de traditie kleurrijk en dynamisch in beeld.



Over de fotografen

Hamid Meskine is in Marakkech (Marokko) geboren in 1963. Zijn passie voor fotografie en de beeldende kunst ontstond in deze stad. Hij woont en werkt in Nederland. Zijn werk is divers van aard. Van sociale fotografie tot natuurfotografie. In Nederland fotografeert hij vaak in de straten van Amsterdam.



Mustapha Meskine (1966) leeft en werkt in Rabat (Marokko). Zijn werk werd eerder vertoond in onder andere Libanon, Qatar, VS, Engeland, Verenigde Arabische Emiraten, Duitsland en Nederland. In 2008 later kreeg hij de grote prijs toegekend van de National Geographic Society in New York.



U kunt de expositie bezoeken op maandag tot en met vrijdag van 13.00 – 17.30 uur en op zaterdag van 11.00 – 14.00 uur. De toegang is gratis.







vrijdag 1 juli 2011

Rijswijk textiel biënnale


Deze week was ik in het museum Rijswijk waar voor de tweede maal de Rijswijk Textiel Biënnale georganiseerd wordt.

Kunstenaars en textiel, dan denk je toch snel aan breiende en hakende ouderen of van die wandkleden.
Ik kan je verzekeren...niets is minder waar.
Het is zeker de moeite waard om je te laten verwonderen door deze 20 kunstenaars.
Orly Cogan


Niets is wat het lijkt. Een prachtig wandkleed weven en daar vervolgens gaten in branden? Boksbeugels en geraamtes van satijn? Voorstellingen geborduurd op porselein? Het is slechts een kleine selectie uit het werk van de twintig kunstenaars die textiel als communicatiemiddel gebruiken. Breien, borduren of haken traditioneel en passé? Vergeet het maar! Deze kunstenaars spelen met dit muffe imago om de beschouwer volledig op het verkeerde been te zetten. Hun werk volgt de actuele ontwikkelingen in de kunst op de voet. Kritisch maar ook met humor worden statements gemaakt over politiek, identiteit, afkomst en sexualiteit.

Op zondag 11 september, de laatste dag van textielbiënnale, wordt van 13-17 uur een grote textielmarkt georganiseerd op het voorplein van het museum en in de Oude Kerk tegenover het museum.

Bron: museum rijswijk

maandag 20 juni 2011

Den Haag Sculptuur 2011



Den Haag Sculptuur 2011

Op het Lange Voorhout is tot en met 11 september de openluchttentoonstelling 'Den Haag onder de Hemel' te bewonderen. Het is een tentoonstelling over hedendaagse Chinese beeldhouwkunst.


'Everything is bigger in China.' Deze variant op een veel gehoorde uitlating over de Verenigde Staten van Amerika in de naoorlogse jaren, geeft de nieuwe verhoudingen in de wereld aan. Het is China dat tegenwoordig wordt beschouwd als het land van de onbegrensde mogelijkheden. In 2011 is het precies 100 jaar geleden dat de eerste Chinezen in Nederland neerstreken.

Voor Den Haag Sculptuur en Museum Beelden aan Zee was dat reden om samen deze tentoonstelling in te richten met beelden van hedendaagse Chinese kunstenaars. Behalve op het Lange Voorhout zijn er beelden te zien in Pulchri Studio en Museum Beelden aan Zee.

Kijk voor meer informatie over deze tentoonstelling op http://www.denhaagsculptuur.nl/

Bron:  Gemeente Den Haag




dinsdag 17 mei 2011

AYNI kunstestafette

Over AYNI

Kunstuitleen Rijswijk/Westland voert in 2011/2012 in samenwerking met negen regionale kunstenaars de Ayni Kunstestafette uit. Hierbij gaan negen kunstwerken gedurende een jaar de interactie tussen mensen visualiseren door te reizen tussen bruikleners. Mensen zijn verbonden met elkaar in liefde, kennis, passie, geloof enzovoort. Deze uitwisseling is een continu dynamisch proces. Je ontvangt het en geeft het weer door, waardoor het zijn waarde behoudt. De Inca’s in Zuid-Amerika hebben een naam voor deze uitwisseling: AYNI. De kunstwerken gaan dit proces visueel maken. Elk kunstwerk symboliseert een type uitwisseling, zoals liefde of vriendschap. Bij de start van het AYNIproject is een expositie in Rijswijk en aan het einde ook in ’s-Gravenzande. Op het AYNI weblog is te volgen welke reizen de werken maken. Op deze manier brengen ze emoties en interactie tussen mensen op een heel originele manier in kaart.

De expositie in de Rijswijkse bibliotheek is te bezichtigen van 16 mei tot en met 3 juni.
Hierna gaan de kunstwerken één jaar op reis.





Angela van der Knaap -
zorg en aandacht

Willem Overkleeft - Jaloeze





Deelnemende kunstenaars: Carla de Beus, Tessa Droog, Menno 't Hart, Angela van der Knaap, Agada Oosterbaan, Sytske Osório Lobato-de Jong, Willem Overkleeft, Marja Proper en Juliette van de Walle.

maandag 11 april 2011

Jin Young Yu glaskunst



De Koreaanse kunstenaar Jin Jong Lu maakt transparante sculpturen met expressieve maskers die ze gedeeltelijk aankleedt met fraaie patronen en het resultaat is verbazingwekkend. Prachtige spookachtige figuren die je recht aankijken.


Om het uitgebreide interview te lezen (in het engels) met deze bijzondere kunstenaar klik hier

dinsdag 29 maart 2011

Picasso in Parijs, 1900-1907

18 februari - 29 mei 2011

Toen de negentienjarige Pablo Picasso in 1900 in Parijs aankwam, ging er een wereld voor hem open. In deze stad, hét culturele middelpunt van de avant-garde, zag hij de werken van kunstenaars als Gauguin, Van Gogh, Toulouse-Lautrec en Steinlen voor het eerst in het echt. De jonge Spanjaard absorbeerde gretig de ontdekkingen en ideeën van zijn tijdgenoten en van zijn voorgangers om zijn eigen stijl te ontwikkelen.


Via grensverleggende werken als Melancholische vrouw (1901, Detroit Institute of Arts) uit zijn droefgeestige Blauwe Periode en het bekende Zelfportret met palet (1906, Philadelphia Museum of Art) uit zijn Roze Periode, baande hij zijn weg naar het kubisme, dat de koers van de twintigste-eeuwse schilderkunst voor altijd zou veranderen. Zijn atelier werd een ontmoetingsplek voor schilders, beeldhouwers, schrijvers, verzamelaars en handelaren, die allen werden aangetrokken door zijn revolutionaire kunst en dynamische persoonlijkheid.


De tentoonstelling in het Van Gogh Museum laat de artistieke ontwikkeling zien die Picasso doormaakte vanaf zijn aankomst in Parijs tot 1907, toen hij was uitgegroeid tot leider van de Franse avant-garde.

Picasso in Parijs, 1900-1907 is samengesteld door gastconservator Marilyn McCully in samenwerking met Museu Picasso in Barcelona. De tentoonstelling is daar te zien van 1 juli tot 16 oktober 2011.



zaterdag 26 maart 2011

niki de saint phalle

Fontaine aux Quatre Nanas, 1974-1991, coll. NCAF

Ieder jaar weer een groot succes in de kunstuitleen....de workshop Nana's maken...oermoedertjes in fel beschilderde badpakjes, geinspireerd door Niki de Saint Phalle.

Nu is er de eerste grote overzichtstentoonstelling in Nederland, sinds haar overlijden in 2002 in Heerlen bij SCHUNCK*


Over het werk van de Amerikaans/Franse kunstenaar Niki de Saint Phalle (1930-2002) leeft 8 jaar na haar dood zowel bij het grote publiek als in de officiële kunstwereld een tamelijk eenzijdig beeld. Velen kennen haar befaamde expressieve, felgekleurde en onbezorgd ogende Nana-figuren. Deze domineren samen met andere kleurrijke sculpturen en grafiek uit de latere periode het beeld van de Saint Phalle’s werk.



In de tentoonstelling ‘Niki de Saint Phalle. Outside-In’ maakt SCHUNCK* zichtbaar hoe naast artistieke en culturele ook existentialistische, politieke, morele en feministische vraagstukken een rol spelen in het werk van Niki de Saint Phalle. Vertrekkend bij de algemeen bekende, toegankelijke werken, bij het joie de vivre van de kleurrijke sculpturen en grafi ek uit de latere periode, wordt de bezoeker bij de hand genomen om via een ‘outside in’-benadering een ontdekkingsreis te maken terug in de tijd en zo kennis te maken met de ‘essentiële Niki’: een reis langs vroege Nana’s, bruiden en monsters, shooting-paintings, altaren, films en assemblages, die eindigt bij het mozaïek zelfportret uit 1958/’59.

donderdag 24 maart 2011

Het oog van Nederland foto's van Vincent Mentzel



De Kunsthal Rotterdam presenteert een groots retrospectief van Nederlands bekendste fotojournalist Vincent Mentzel. Hij werkte veertig jaar als staffotograaf van NRC Handelsblad en laat Nederland met zijn pensioen een krachtig oeuvre na. Het overzicht laat vier decennia nieuwsmomenten zien vol foto's die op ieders netvlies gebrand staan. Mentzel zelf vertelt in de tentoonstelling over zijn favoriete foto's en wat zich op het moment van opname buiten het oog van de camera afspeelde.

In de jaren zeventig en tachtig breekt Vincent Mentzel door met zijn foto's van de Nederlandse politiek. Zijn portretten van Willem Drees, Joop den Uyl en de jonge Hans Wiegel zijn iconen van de fotojournalistiek. Na zijn ‘Haagse carrière' reist Mentzel voor NRC naar China, het Midden-Oosten, Suriname, de DDR en Amerika. Voor zijn camera spelen zich politieke gebeurtenissen af zoals de Eerste Golfoorlog en het studentenprotest op het Plein van de Hemelse Vrede. Zijn buitenlandreportages omvatten daarnaast straattaferelen en stadsgezichten die hij met oog voor sfeer en detail maakt. Hoewel door de jaren zijn werkterrein en techniek verandert, blijft Mentzel te allen tijde dagbladfotograaf: een foto moet informeren.

Mentzel is befaamd om zijn portretfotografie. Of het nu om de Koningin gaat of leden van het Koninklijk Huis, om actrices als Audrey Hepburn en Carice van Houten, een kunstenaar als Daan van Golden, volkszanger André Hazes of bokser Mohammed Ali, hij weet hen allen feilloos te treffen. Als fotograaf weet hij in korte tijd een bijzondere band met zijn model te scheppen. Het levert intieme, kwetsbare en persoonlijke portretten op.

Kunsthal Rotterdam   te zien t/m 19 juni 2011

donderdag 24 februari 2011

GRENZENLOZE POËZIE


Galerie Inkt Delft exposeert van 19 maart tot en met 14 april a.s. imposante grafiek (hout- en linosneden) van Lego Lima.


In haar land van afkomst –Brazilië- wilde Lego Lima al op jonge leeftijd kunstenares worden. Vanaf haar vijftiende was ze altijd met kunst bezig. In korte tijd heeft ze haar plaats gevonden in de kunstwereld. Met haar hoogdrukken exposeerde ze onder meer in Brazilië, Nederland, België, Japan en de Verenigde Staten. Sinds 1992 woont ze in Nederland.


De grafiek van Lego Lima is groots en kleurrijk. In een heel karakteristieke stijl schept ze mensfiguren –meestal vrouwen- met veel expressieve kracht. De beweeglijkheid van lichaam, kleding, haar en gezichtsuitdrukking geeft ze door in een levendig lijnenspel dat haar eigen handschrift is. Op een intuïtieve manier vouwt ze haar personages in theatrale, zelfs dramatische poses, die geïnspireerd zijn op organische vormen in de natuur. Iedere figuur vertelt zijn verhaal, soms tragisch, soms komisch. De excentrieke vitaliteit en frisse durf die ze uitstralen is als een schreeuw om vrijheid!


Terwijl het intens figuratief is, bezit het werk van Lego Lima kwaliteiten die behoren tot de abstracte kunst. Elke compositie lijkt uit het kader te willen breken. De beeldvullende vormen schitteren tegen de restvorm in een spel van contrasterende kleuren. Tussen de grillige lijnvoering en de heldere vlakken ontstaat een sterke dynamiek. In haar zoeken naar de grenzen van de figuratie, kiest Lego Lima vaak voor een minimalistisch weergave van illustratieve elementen. De bonte speelruimte van haar grafiek is de vrijplaats voor haar onorthodoxe, grenzenloze poëzie.

Galerie Inkt Delft
Choorstraat 29
2611 JE Delft
tel. (015)2138650
www.inktdelft.nl

Openingstijden
Woensdag t/m vrijdag: 12.30-17.30 uur
Zaterdag: 12-17 uur
Eerste (koop)zondag vd maand: 13-17 uur

vrijdag 4 februari 2011

google art project

"Explore museums from around the world, discover and view hundreds of artworks at incredible zoom levels, and even create and share your own collection of masterpieces"




Virtueel museum bezoek met Google
Wie geen geld of geen tijd heeft om naar een museum te gaan, kan voortaan terecht op "Googleartproject.com".
Meer dan duizend kunstwerken en 385 zalen uit de zeventien belangrijkste musea ter wereld zijn nu te bewonderen. Voor de site is dezelfde techniek gebruikt als voor Google Streetview. Er zijn vele mogelijkheden; je kan de museumzalen vanuit alle hoeken bekijken, tot in detail inzoomen op de kunstwerken, achtergrondinformatie opvragen...kijk zelf maar

Twee Nederlandse musea doen mee aan het project: Het Rijksmuseum en het Van Gogh museum.

Ik vind het een geweldig project

dinsdag 1 februari 2011

"esdee" hoeden van Susan Dekker

Vitrinetentoonstelling Rijswijkse bibliotheek

Hoeden staan.
Hoeden zitten.
Hoeden tekenen de ruimte af.
Denkbeeldig bedekken ze
een gedachte.
Denkbeeldig beramen ze
een knipoog.
Wie zonder hoed is nu,
heeft geen hoedanigheid.

gedicht: Paul Janssen




Susan Dekker is gediplomeerd modiste, met specialisatie hoeden maken. Na een aantal jaar in het buitenland gewoond te hebben is ze nu met man en kinderen in Rijswijk neergestreken. Hier heeft Susan haar liefde voor het hoeden maken weer opgepakt onder de naam "esdee"



Een selectie van haar hoeden is te zien in de hal van de bibliotheek Rijswijk van 1 februari tot en met 19 maart 2011

Voor meer informatie esdee hoeden

zaterdag 29 januari 2011

Say Cheese! De kracht van de mond

Persbeeld Say Cheese!




Waarin schuilt de kracht van de mond? In het brute malen van tanden en kiezen? Of juist in de subtiele mimiek van de lippen: in de lichte krulling van de mondhoeken die iemand harder kan treffen dan een stomp in de maag? De zeggingskracht van de mond – daar gaat het over in de tentoonstelling Say Cheese!

Museum Boerhaave organiseert deze tentoonstelling over de mond en mondzorg van vroeger en nu samen met het Ivoren Kruis, in het kader van hun 100-jarig bestaan. Say Cheese! toont de razendsnelle verbetering van de gezondheid van de mond in de laatste 100 jaar, met als mijlpaal de succesvolle invoering van fluoridetandpasta. Vroeger vertelden rijk geïllustreerde kinderboeken al dat het gebit goed verzorgd moest worden. Ook toen waren er fraaie tandpastareclames. Persoonlijke ervaring staat eveneens centraal: poetste Napoleon zijn tanden? Had een dertienjarig meisje in 1910 een tandenborstel? Wat gebruikt de tandarts anno 2010 om naar je gebit te kijken?

Ivoren sculptuur van een tand met tandworm en de verbeelding van kiespijn. © Deutsches Medizinhistorisches Museum


Bezoekers van Say Cheese! worden verwelkomd door zingende monden. Historische voorwerpen, films en interactives tonen hoe belangrijk onze mond voor ons is. Maak een foto van je mooiste lach en hoor wat Darwin hierover te zeggen had. Stap in de kiss corner en leer hoe je de perfecte kus kan geven. Is je gebit wel lekker schoon en fris? Check het met de nieuwste technische snufjes. Of heb je altijd al tandarts willen zijn? Dan is nu je kans, want op de tentoonstelling kun je zelf een rotte kies boren.




De tentoonstelling is nog te zien tot en met 3 april 2011
Museum Boerhaave
Lange Sint Agnietenstraat 10
2312 WC Leiden

maandag 24 januari 2011

Julian Schnabel, Polaroids



Julian Schnabel (1951) werd in de jaren 80 bekend als schilder van het grote, expressionistische gebaar. Als eerste museum ter wereld presenteert het Fotomuseum Den Haag tachtig grootformaat polaroidfoto’s die een heel andere kant van hem tonen. Met zijn fotowerk neemt Schnabel de toeschouwer mee in zijn ateliers, naar zijn vrienden en familie. Het persoonlijke wordt kunst in zijn sfeervolle, bijna impressionistische beelden. Veel foto’s zijn in zwart-wit of sepia waardoor een nostalgische, bijna romantische sfeer overheerst, net als in de films die hij sinds de jaren 90 met veel succes regisseert, zoals Basquiat (1996) en The Diving Bell and the Butterfly (2007).

Fotograferen met een polaroidcamera wordt gezien als de meest pure vorm van fotograferen; iedere foto is uniek en op het moment dat je fotografeert verschijnt meteen de afdruk. Er kan niets aan veranderd of geknutseld worden in een donkere kamer of met photoshop. De karakteristieke kleuren, schaduwen en de nuances zijn niet te overtreffen door de digitale technieken van tegenwoordig.

te zien van 15 januari 2011 t/m 27 maart 2011 in het fotomuseum Den Haag

dinsdag 11 januari 2011

Honderd jaar Chinezen in Nederland


Honderd jaar Chinezen in Nederland
In 1910 en 1911 kwamen Chinezen als stakingbrekers in de havens van Rotterdam werken. Ze waren goedkoop, werkten hard en klaagden niet. Nadat de stakingen voorbij waren en de Chinezen niet meer nodig waren, moesten ze een manier bedenken om te overleven en gingen pindakoekjes maken om op straat te verkopen. De ondernemersgeest van de Chinezen breidde zich uit en zo ontstonden de eerste Chinees-Indische restaurants in Nederland. Chinese Nederlanders vieren door het hele land heen dit honderdjarig jubileum, met als hoogtepunt het Chinese Nieuwjaar op 3 februari 2011.

In Rotterdam wordt dat gevierd in de omgeving van de West-Kruiskade, het Rotterdamse Chinatown. Het belendende Centrum Beeldende Kunst laat kunst zien van jonge Chinese kunstenaars die in Nederland of in China wonen en werken: Liu Ren, Zhanhong Liao en Fenmei Hu.

Chinese kunst in Nederland
Liu Ren, Zhanhong Liao en Fenmei Hu
15 januari t/m 13 februari 2011
(foto: Liu Ren)

bron: CBK


Nieuwe Binnenweg 75
3014 GE Rotterdam
www.cbkrotterdam.nl
di - zo 12- 17 uur