vrijdag 31 december 2010

Point and Shoot



Met de expositie Point and Shoot presenteert de New Yorkse kunstenares Martha Rosler haar eerste grote solotentoonstelling in Nederland. Ze combineert conceptuele kunst met politiek getinte statements en geeft zo een kritische blik op kunst en de maatschappij. Met haar bijzondere videowerken, foto/tekst montages zet deze expo je zeker tot nadenken!

De invloedrijke fotografe is geboren in de jaren '60 en heeft inmiddels een enorm oeuvre opgebouwd. Bijzonder is dat ze multidisciplinair is: ze werkt met foto- en tekstmontages maar geeft ook performances en schrijft kritische essays over kunst. Het kritische aspect loopt ook als een rode draad door de expositie heen. In haar werk laat ze verschillende werelden in elkaar overlopen waardoor je als bezoeker meegenomen wordt in de wondere wereld van de kunstenares. Rosler heeft voor deze expositie een selectie van video's uit de jaren '70 gemaakt. Daarnaast zijn er twee series fotocollages te zien zijn: de Iraq Series (2008) en een serie bloemenfoto's uit New York (1990-2004).
Oorlog
De expositie bestaat uit een reeks bijzondere foto's en videowerken. Met name de foto's trekken het oog doordat ze een dubbele laag hebben die je misschien niet op het eerste gezicht ziet. Zo zijn er verschillende beelden die de oorlog in Irak kritisch belichten. Door het combineren van gruwelijke oorlogstaferelen of rouwende mensen met prachtige modellen, gelukkige of zelfgenoegzame mensen die blind lijken te zijn voor wat een oorlog teweeg brengt, word je als kijker aan het denken gezet. Wat is goed en wat is fout? De beelden zijn zonder twijfel een steek onder water naar het beleid van Bush. Zo zie je ook voormalige soldaten met geamputeerde benen die proberen te lopen. Op de achtergrond zijn er beelden te zien van gevechten, vuur en verwoesting. Dit zet je zeker tot nadenken.

Schokkend
Er zijn enkele foto's die er uitspringen, zoals het beeld van onschuldige kindjes die zich verstoppen onder een tafeltje of de foto van een verwoest gebouw dat gebombardeerd is. Temidden van de puinhoop staat een lachende Westerse vrouw die onbezorgd luchtverfrisser in de rondte spuit. Zo is er ook een beeld van een lachende vrouw in galakleding. Ze staat in een huiskamer en zwaait met een grote sjaal waarmee ze deels de oorlogstaferelen die buiten aan de gang zijn, aan het oog weet te onttrekken. Stuk voor stuk bevat elk werk een boodschap die je echt zelf moet zien. Haar werk zit ook vol met kleine details en verwijzingen naar de barbaarse behandeling van oorlogsgevangenen, de onschuldige (kind)slachtoffers en het gebrek aan oog voor de verwoestende werking van een oorlog.

De videowerken geven je een kritisch kijkje in de geschiedenis van Amerika maar het zijn met name de foto's die de expositie dragen. Er is tevens een interview te zien met de kunstenares zelf, waardoor je ook meer inzicht krijgt in de persoon achter het werk. Door de maatschappijkritische houding van de kunstenares zet deze tentoonstelling je aan het denken. En dat is wat een goede expositie moet doen!

Point and Shoot
T/m 13 februari 2011
Stedelijk Museum Den Bosch

bron: CJP, www.cjp.nl

maandag 20 december 2010

sneeuwkunst MONA LISA SNOW ART by Nathan Wyburn

Zoveel sneeuw
Je kan gaan wandelen
gaan fotograferen
sneeuwpop maken
sneeuwballen gevecht
Nathan Wyburn heeft wat anders bedacht.


vrijdag 17 december 2010

licht kunst, Haydarpasa, Istanbul

Het Haydarpaşa treinstation bevindt zich in het Aziatische gedeelte van Istanbul en is geopend in 1908 als eindstation van het spoorlijn van Ankara naar Istanbul. Het is gebouwd op een polder en is voor de helft omgeven door zee. Haydarpaşa is tevens het belangrijkste station van Istanbul en is een van de belangrijkste historische symbolen van het stad.














In het kader van "Istanbul culturele hoofdstad" werd deze lichtshow gehouden.
Helaas heeft een felle brand eind november 2010 het dak en het grootste deel van de bovenste verdieping van het historische treinstation verwoest.


Haydarpaşa garı ışık gösterisi
Geüpload door aygunovic. - Ontdek nog meer creatieve video's.

maandag 6 december 2010

Guggenheim museum New York

Guggenheim NY
De Nederlandse Evelien Lohbeck heeft onlangs de internationale YouTube Play-wedstrijd gewonnen. Samen met 24 mede-winnaars was haar video van 22 tot en met 24 oktober in New York te zien in het Guggenheimmuseum.


Lohbeck vertelt aan De Volkskrant: 'Het is een knipoog naar nieuwe technologie. Een notitieboek representeert de basis van het schrijven.'


Dat haar video  te zien was in het Guggenheim is volgens Lohbeck 'het grootste wat er had kunnen gebeuren'. De video was haar afstudeerproject voor de opleiding Animatie aan de Kunstacademie St. Joost in Breda. (EBO)

Voor een overzicht van de top 25 video's klik hier

bron: Guggenheim New York

vrijdag 3 december 2010

litho


Ernst Hanke
Amarillis
Litho wordt ook wel steendruk genoemd.
De kunstenaar maakt met een zacht zwart potlood een tekening op de lithosteen; door de steen met chemicaliën te behandelen hecht de inkt, die met rollen wordt aangebracht, zich alleen aan de getekende gedeelten; een blad papier wordt op de steen gelegd en onder grote druk met steen en al door de pers gedraaid; met deze techniek zijn grotere oplagen mogelijk.
De steendruk luidde in de negentiende eeuw het tijdperk van het industriële drukken in. De huidige aluminiumplaat heeft de steen in de drukpersen verdrongen, maar het principe is nog hetzelfde. Zelfs kunstenaars maken grafiek door middel van deze aluminiumplaten, waar geen enkel bezwaar tegen is, mits zij eigenhandig de afbeelding op de plaat aanbrengen.


M. Lehman
zonder titel
Een litho kan in één, maar ook in meerdere kleuren worden afgedrukt. De kunstenaar kan daartoe dezelfde tekening of delen daarvan op afzonderlijke stenen tekenen. Het is ook mogelijk vanaf één steen meerdere kleuren te drukken door na iedere drukgang inkt van een andere kleur op de steen aan te brengen. Wel moet dan steeds een deel van de tekening van de steen verwijderd worden. Het drukken van een litho is dermate moeilijk dat kunstenaars dat doorgaans overlaten aan gespecialiseerde steendrukkers.

bron: http://www.lievehemel.nl/techniek.htm


Beide kunstwerken kunt u lenen in de Rijswijkse kunstuitleen

maandag 22 november 2010

Ecce homo De mens centraal in het werk van kunstenaars

Berry Holslag - Vrouw

geglazuurd keramiek (foto: Rob Kollaard)


Birgitta Sundström Jansdotter -

Zonder titel


Willem Goedegebuure, olieverf op doek

Ecce homo
Een tentoonstelling  van de Haagse kunstkring van 4 t/m 28 december 2010 (Galerie en Hoge zaal)


De mens centraal in ruimtelijk en tweedimensionaal werk en multimedia van Carla Graft, Birgitta Sundström Jansdotter, Willem Goedegebuure, Philip Akkerman, Coen Hennipman, Berry Holslag en Melanie Bosboom (samenstelling Bill Bogaarts)


Vaak hoor je kunstenaars zeggen dat de mens centraal staat in hun werk. De samensteller van de expositie Ecce homo, beeldend kunstenaar Bill Bogaarts, heeft onderzocht bij wie dit daadwerkelijk het geval is. Hij keek in de documentatie van de Haagse beeldende-kunstinstelling Stroom, bij academieverlaters, bij leden van de Haagse Kunstkring, in galeries, en selecteerde 7 kunstenaars die tezamen een goed beeld geven van de mens, zowel in zijn uiterlijke verschijning als in zijn diepste wezen. Wat de kunstenaars gemeen hebben is het hanteren van stereotiepen om uitdrukking te geven aan hun visie op de mens. Het gaat om kwalitatief hoogstaand werk in verschillende disciplines: ruimtelijk, tweedimensionaal en multimedia.







vrijdag 19 november 2010

objecten van acrylaat door Nico Willems

Acrylaat


Acrylaat is een doorschijnende kunststof die door Nico Willems in geometrische vormen wordt verwerkt. Hij bouwt objecten met strakke vormen, maar die tegelijkertijd een feeërieke uitstraling hebben door het kleurgebruik. Door te schuren maakt hij het materiaal mat en door te polijsten zorgt hij voor gladde, doorzichtige delen. “Acrylaat heeft een helderheidsgraad van 92 %”, volgens de kunstenaar. En “Dat biedt door combinatie van vorm, kleur en licht vaak meer mogelijkheden dan andere materialen.”

Nico Willems

De autodidact Nico Willems werkte oorspronkelijk als maquette- en modelbouwer en ontdekte dat acrylaat vele mogelijkheden bood om kunstobjecten mee te maken. Toen hij op zijn 60ste met de VUT ging begon hij met het maken van zijn kunst van kunststof. Aanvankelijk maakte hij de objecten alleen voor zijn vrouw. Na zijn toetreding tot de kunstenaarsverenigingen Arti-Shock en Brak trad hij op exposities naar buiten met zijn kunstwerken.

De Rijswijkse kunstenaar Nico Willems exposeert tot en met 15 december met kunstwerken van acrylaat in de Rijswijkse Kunstuitleen








dinsdag 16 november 2010

MAORI ontdek de Maori in museum volkenkunde Leiden

Een  leuke tentoonstelling voor jong en oud
vanaf 19 okt. tot en met 1 mei 2011

Ontdek nu de Maori’s, hun land, levensvisie, sociale netwerken en hun kunst- en familieschatten in de interactieve gezinstentoonstelling.

De familietentoonstelling MAORI is spannend en leerzaam tegelijk. Want waar komen de Maori’s eigenlijk vandaan en doet zo’n gezichtstatoeage niet heel erg zeer? In MAORI komt de bezoeker het allemaal te weten. Prachtig bewerkt houtsnijwerk, schitterende sieraden en kleding laten hun cultuur tot leven komen. Aan de betekenis van de wereldberoemde tatoeages wordt natuurlijk uitgebreid aandacht besteed. En ook de imponerende haka - inmiddels een bekende openingsceremonie bij wedstrijden van rugbyteams wereldwijd – komt ruim aan bod. Bezoekers komen alles te weten over de flora en fauna van het land. Educatieve installaties, speciaal voor de tentoonstelling gemaakt filmmateriaal en reisgids Kiwi die ze mee op pad neemt, maken de tentoonstelling ook voor kinderen een hele belevenis.

Tot en met 1 mei 2011 zijn er in Museum Volkenkunde volop Maori-activiteiten. Naast de tentoonstelling, de speurtochten voor kinderen en de Waka in de museumtuin zijn er regelmatig workshops en demonstraties.
Kijk in de agenda voor de diverse activiteiten

zondag 7 november 2010

workshop gedichten schilderen


Een van de leukste bezigheden in de kunstuitleen is het geven van workshops. Ditmaal was het een workshop gedichten schilderen voor kinderen uit groep 4 van het basisonderwijs.
44 kinderen die aan de slag gaan met gedichten en kunstwerken.
Iedere keer zijn we weer verbaasd over hoe creatief kinderen zijn en met hoeveel enthousiasme ze werken.

met als resultaat....

klik hier voor meer informatie over de workshop gedichten schilderen

zondag 31 oktober 2010

Valentina Romanenko's silk creations


De in Rusland geboren Valentina Romanenko, maakt ware kunstwerken van zijde. Ze leeft nu in Samarkand in Oezbekistan, waar ze ook workshops geeft.
Meer van haar bijzondere kunstcreaties kan je hier vinden.





Met dank aan collega Lies, die in aanraking kwam met haar werk, tijdens haar rondreis in Oezbekistan.

vrijdag 22 oktober 2010

Ahmet Polat

Al een hele tijd volg ik de ( documentair) fotograaf Ahmet Polat...niet alleen omdat hij zulke mooie foto's maakt...maar hij fotografeert veel in Turkije. Zoals jullie weten ben ik gek op Istanbul en hij laat me met zijn foto's kennis maken met de mensen van Turkije.
Dat hij niet zomaar een fotograaf is bewijst de tentoonstelling  Kemal's Dream
in FOAM...te zien tot 8 december 2010







Ahmet Polat richt zich in zijn nieuwe project Kemal’s Dream op het leven van jongeren in het huidige Turkije. De jongste generatie Turken binnen deze nog jonge democratie wordt in hoge mate bepaald door de spanning tussen traditie en moderniteit en tussen religie en secularisme.
Iedere keer wanneer ik in Istanbul kom en praat met de jongeren voel je deze spanning.

Ook zijn er foto's van hem geplaatst in de Turkse Vogue...wat een geluk dat een Turkse vriendin deze voor me gekocht heeft.

Website:


http://www.ahmet-polat.com

http://www.ahmetpolat.nl

http://ahmetpolat.wordpress.com/

maandag 18 oktober 2010

nieuw beeld en geluid




Het valt niet altijd mee om jongeren in aanraking te laten komen met kunst. Ik denk dat het onderstaande bericht hierin verandering kan brengen, omdat het aansluit bij de belevingswereld van jongeren, en misschien ook ouderen.


De afgelopen 15 jaar heeft een gigantische technologische revolutie plaatsgevonden, die kunstenaars/artiesten in staat heeft gesteld hun creatieve geest op geheel nieuwe wijze te presenteren. NB&G creëert een platform voor zowel gevestigde als beginnende kunstenaars/artiesten. Daar waar in het traditionele uitgaansleven de DJ veelal centraal staat en weinig aandacht wordt besteed aan de visuele prikkeling van de zintuigen, zal NB&G vernieuwend zijn in de combinatie van beeld en geluid.




De Pilot Edition van NB&G begint met een EXPO gedeelte. Hier gaat de bezoeker nieuwe ervaringen beleven in de wereld van beeld en geluid. Via multimedia projecties zal kunst gepresenteerd worden in de vorm van foto, video en soundscapes, variërend van speciaal gecreëerd werk tot random generated art. De locatie wordt ingericht met een combinatie van vintage en cutting-edge verlichtingsapparatuur, ondersteund door high end muziek- en geluidsuitvoeringen.



Na de exposities transformeert Loods 3 in een ware DANCE locatie, waar de

ervaring/consumptie van muziek wordt versterkt door synchroon lopende visuals en vice versa. De ervaring door de bezoeker zal hierdoor verschillen van de reguliere feesten en clubavonden.



Kortom loods 3 zal een doos vol kleur, beeld en geluid zijn!

www.nieuwbeeldengeluid.nl

dinsdag 12 oktober 2010

Street art

Edgar Mueller

Street art
Street art is een kunstvorm waarbij gebruik wordt gemaakt van de stoep of straat om een afbeelding op te produceren.In de meeste gevallen gebeurd dit met krijt, maar enkelen gebruiken ook andere materialen zoals verf. Deze kunstvorm staat ook wel bekend onder andere namen zoals sidewalk art, chalk art, street painting, pavement art en stoepkrijt kunst.


Het ontstaan van street art
In de 16e eeuw in Italie is langzaam de street art ontstaan in de vorm van rondtrekkende kunstenaars die hun kunsten tentoonspreidden tijdens religieuze- of dorpsfeesten. De tekeningen die zij maakten waren allen religieus van aard, waarbij zij volop inspiratie konden opdoen aan de hand van de talloze voorbeelden van religieuze afbeeldingen die er indertijd voorhanden waren. Zij hadden naast dit tekenen ook geen andere inkomstenbron, de gulheid van de bewonderaars was waar zij het van moesten hebben.
 
Edgar Mueller
Binnen de streetart is Edgar Mueller bekend geworden met zijn 3D schilderijen, die vanaf een bepaald standpunt op uitermate goede wijze de illusie van diepte geven. Op deze manier heeft Edgar Mueller menig realistische grot of afgrond op de straat geschilderd als uitdaging voor de voorbijgangers om hier deel van te worden.
 
Kijk hier voor meer informatie over street art
 
bron: Polkozic




vrijdag 8 oktober 2010

grafitectuur



De term grafitectuur is voortgekomen uit een samentrekking van grafisch ontwerp en architectuur.
Casper Flipsen ( Cas ) is in beide disciplines  werkzaam en is grafitectuur geboren uit een persoonlijke drang tot creatieve expressie en het raakvlak tussen beide ontwerpwerelden te verkennen en onderzoeken.
Grafitectuur is een ruimtelijke beleving die de aanschouwer volledig vrij laat zich te wanen in  fictieve gebouwelijke structuren en stadschappen. Het is de suggestie van een gebouw, een stad, een ruimte waarbij de kijker zich kan afvragen wat er kan plaatsvinden (wonen, werken, ontspannen) en of hij er zich in kan verplaatsen.
Meer informatie over Cas









maandag 4 oktober 2010

De Schreeuw - Edvard Munch



De Schreeuw is een schilderij dat eigenlijk iedereen wel kent. Maar wat is nu eigenlijk het verhaal erachter?

De Schilder

Edvard Munch (1863-1944) woonde zijn hele leven in Noorwegen en was een belangrijk figuur in het expressionisme. Op zijn 17e begon hij met schilderen, in zijn werken komen vooral de thema's dood, obsessies, angst en twijfel naar voren. Deze thema's waren kenmerkend voor zijn eigen leven, hij verwerkte onder andere de dood van zijn zus en vader in schilderijen.

In zijn 80-jarige leven heeft hij meer dan 20.000 stukken gemaakt, waaronder schilderijen, beeldhouwwerken en lithografiën.

Het Schilderij

Het schilderij is gemaakt in 1893 en is dus inmiddels al ruim 100 jaar oud. Ondanks dat het al zo oud is heeft het schilderij nog steeds een moderne uitstraling.

Op het schilderij is een wanhopige figuur te zien, dit is de schilder zelf, Edvard Munch. Hij is zo wanhopig omdat zijn vriendin hem heeft verlaten. Zij was namelijk al getrouwd met een ander. Door de golvende lijnen van het schilderij wordt het gevoel van wanhoop versterkt.


Opvallend is dat de titel van het schilderij niet wijst op het figuur, maar op het landschap. Het figuur houdt niet zijn wangen vast ter ondersteuning van het schreeuwen, maar houdt zijn handen op de oren om het "geschreeuw" van het landschap tegen te gaan.

Tot 20 februari 2011 is er een tentoonstelling van Edvard Munch in de Kunsthal Rotterdam
 
bron: Funkyfish  infoNu.nl

maandag 27 september 2010

Gorinchem

Afgelopen donderdag hebben we met ons jaarlijkse dagje uit Gorinchem bezocht. Buiten dat Gorichem een leuk oud verstigingstadje is, is het ook een stad met véél kunst en cultuur.


Zo hebben we o.a. objecten kunnen bewonderen van de licht kunstenaar Jan van Munster, Bruidspaar met Cupido, Putty en Vergane Glorie, Rob van der Ven en nog vele andere kunstvoorwerpen.
Er is een beeldenroute voor de binnenstad en een voor de buitenwijken met beschrijving van de kunstenaars en hun kunst.

Een bezoekje aan Gorichem, al dan niet gecombineerd met een fietstocht, of met de boot naar slot Loevestein is een aanrader.

zondag 26 september 2010

Boga, de stier van Kadikoy

jacqueline bij de stier



Boğa Heykeli, de stier van Kadıköy is een van de ontmoetingsplekken in Istanbul. Hij is gemaakt door Houillav Dir Isidore Bonhver in Parijs in 1864. Eind 19e eeuw is deze stier in handen van Duitsland gekomen nadat ze Frankrijk hadden verslagen. Duitsland heeft het in 1917 als presentje gegeven aan Enver Paşa, van het Ottomaanse leger door Wilhelm II, als een symbool van kracht. Het beeld heeft op diverse plaatsen gestaan en pas in 1976 staat ie op Altiyol in Kadiköy. Kadiköy ligt overigens in het Aziatische gedeelte van Istanbul.

vrijdag 10 september 2010

Gerrit Rietveld

24 juni 2010 - 30 januari 2011 Een festival over het leven en gedachtegoed van Gerrit Rietveld



wie kent hem niet..de bekende Rietveld stoel

Kijk in het zéér gevarieerde programma...je kan zelfs miniatuur rietveldstoelen maken

nogmaals Nathan Rhys Wyburn

2 weken geleden schreef ik over deze jonge kunstenaar...ik heb hem aangeschreven via facebook en in deze weken is hij een rijzende ster geworden...Hij is op radio, tv, etc...
Hij heeft voor een opening van een coffeeshop afbeeldingen gemaakt, wat niet onopgemerkt is gebleven..

donderdag 9 september 2010

Huilen in Den Haag


Huilen in Den Haag is een nieuw en breed gedragen evenement met een bijzonder thema: verdriet en weemoed, leed met een knipoog, een traan met een lach, dwars door de sociale en culturele diversiteit van Den Haag. Dit speelt zich af in de maanden september en oktober.

Beeldende kunst, muziek, literatuur, film, theater en educatieve projecten zullen jong en oud het genot van weemoed bieden. Van Eline tot Sjaak, van Wieteke tot Wahid, van Hagenaar tot Hagenees, huilen doet iedereen, van verdriet en van vreugde.   Voor kinderen en jongeren is er bijv. de workshop KunSTek...Kinderen en jongeren verbeelden emoties. Geïnspireerd door fragmenten poëzie, proza en herinneringen maken zij blad en reliëf voor de "Emotieboom" die tot 19 september doorgroeit in de Tuingalerie in Pulchri Studio.      Zie hier het volledige programma
Voor meer informatie Huilen in den Haag            

                          

vrijdag 3 september 2010

fotowedstrijd

De maand september 2010 is Monumentenmaand, met op 11 en 12 september 2010 het Open Monumentenweekend. Dat biedt de mogelijkheid om veel monumenten niet alleen van buiten maar ook van binnen te bekijken en te fotograferen
De hele maand september is het monumentenmaand bij Wikipedia. Wikimedia Nederland organiseert deze maand de wedstrijd Wiki Loves Monuments. Ze doen dat om meer vrije afbeeldingen van rijksmonumenten beschikbaar te krijgen voor gebruik op Wikipedia.
Met een foto van een rijksmonument kun je onder andere een iPad of Android smartphone winnen.
Meer informatie vind je op wikilovesmonumenten.
Je kan via een lijst op Wikipedia zien welk gebouw een rijksmonument is.
In Rijswijk kan er nog héél veel vastgelegd worden


de Vliet dus met het Jaagpad

vrijdag 27 augustus 2010

eetbare kunst



Met mijn collega's van de bibliotheek hebben we het héél vaak over eten ....we hebben zelfs een interne receptenblog. Het kan dan ook niet uitblijven dat ik kunst én eten combineer.
De kunstenaar is Nathan Rhys Wyburn, 20 jaar en woont in Cardiff, waar hij kunst en fotografie studeert.

Niet alleen kunstwerken met eten maakt Nathan, maar o.a. ook tekeningen met zijn voeten, want schrijft hij:" iedereen heeft al zo vaak mijn handen gezien in de youtube filmpjes."
Ik heb met verbazing naar diverse filmpjes gekeken.
Je kan hem volgen op facebook en twitter onder zijn eigen naam.

Ik ben in ieder geval al fan van deze jonge kunstenaar.

vrijdag 20 augustus 2010

T-shirt War

Dit filmpje (stop-motion) kwam ik zomaar ergens tegen.


The T-Shirt War from Ibrahim Nergiz on Vimeo.


bron: herfstmensje.be

Museumnacht Den Haag


Na het succes van de Museumnacht in Amsterdam en Rotterdam, kan de Haagse Museumnacht niet uitblijven. Cultuur gaat in de mix met meer dan 20 deelnemers waaronder musea en galeries, maar ook de Koninklijke Bibliotheek, Tweede Kamer, Pulchri en Stroom doen mee. Iedereen opent de deuren vanaf 19:30 uur en is tot diep in de nacht geopend. Op elke plek is een uniek programma te zien en te horen dat past bij het thema van de nacht: Mix it, don’t miss it.

Bekijk  de website met het gehele programma

zaterdag 14 augustus 2010

portret Franz Bodner

Het leuke van werken in de kunstuitleen is dat je ook kunstenaars en hun werk ontmoet. Zo af en toe zal ik er eentje uitlichten.
Vandaag is dat Franz Bodner.
Van zijn kunstwerken wordt je héél vrolijk, maar ook van hemzelf. Iemand met passie voor kunst, voor andere mensen en voor het leven.
De Rijswijkse kunstuitleen heeft een aantal van zijn kleurrijke kunstwerken in bezit.
Twee jaar geleden was er een tentoonstelling van Franz in bibliotheek tijdens de kinderboekenweek, waarbij vele kinderen allerlei kleine opdrachtjes konden doen. Niet alleen de kinderen genoten van deze tentoonstelling, maar ook de volwassenen kwamen met een glimlach de zaal uit.


Franz Bodner, geboren in mei van 1966 te Klagenfurt, heeft in het idyllische alpenlandschap in Oostenrijk zijn jeugd doorgebracht en opleiding tot kunst- en siersmid en metaaldesigner afgerond.
 Na een zijsprong in de gezondheidszorg in Wenen, waar een succesvolle loopbaan voor hem was weggelegd, heeft zijn creatieve bloed hem volledig aan het schilderen gezet. Met succes, want spoedig volgen talrijke exposities in diverse galeries in Oostenrijk.

Wenen wordt de bakermat van zijn creatieve carrière. Wanneer Franz in 1995 besluit naar Nederland te verhuizen lijkt hij ogenschijnlijk een volledig nieuwe start te moeten maken. Doch na in totaal 16 jaar geduld, ambitie, professionaliteit en een voortdurend positieve instelling heeft Bodner in Nederland vele successen behaald en is een internationale carrière werkelijkheid geworden. Kritische visie met knipoog

Met zijn schilderijen, beelden en grafiek wil Franz Bodner aandacht vragen voor de waardevolle en juist kleine dingen en momenten in het leven. Zijn kenmerkende beeldentaal in schitterende felle kleuren, maken Bodners’ ‘eigen’ wereld zichtbaar. Aan deze vrolijke schilderijen en grafiek, bevolkt door ogenschijnlijk naïeve figuren, ligt echter ook een maatschappij kritische noot ten grondslag. Noem het een duwtje naar het simpelweg weer stilstaan bij de essentie van het leven.
 
voor meer informatie over Franz Bodner