vrijdag 31 december 2010
Point and Shoot
Met de expositie Point and Shoot presenteert de New Yorkse kunstenares Martha Rosler haar eerste grote solotentoonstelling in Nederland. Ze combineert conceptuele kunst met politiek getinte statements en geeft zo een kritische blik op kunst en de maatschappij. Met haar bijzondere videowerken, foto/tekst montages zet deze expo je zeker tot nadenken!
De invloedrijke fotografe is geboren in de jaren '60 en heeft inmiddels een enorm oeuvre opgebouwd. Bijzonder is dat ze multidisciplinair is: ze werkt met foto- en tekstmontages maar geeft ook performances en schrijft kritische essays over kunst. Het kritische aspect loopt ook als een rode draad door de expositie heen. In haar werk laat ze verschillende werelden in elkaar overlopen waardoor je als bezoeker meegenomen wordt in de wondere wereld van de kunstenares. Rosler heeft voor deze expositie een selectie van video's uit de jaren '70 gemaakt. Daarnaast zijn er twee series fotocollages te zien zijn: de Iraq Series (2008) en een serie bloemenfoto's uit New York (1990-2004).
Oorlog
De expositie bestaat uit een reeks bijzondere foto's en videowerken. Met name de foto's trekken het oog doordat ze een dubbele laag hebben die je misschien niet op het eerste gezicht ziet. Zo zijn er verschillende beelden die de oorlog in Irak kritisch belichten. Door het combineren van gruwelijke oorlogstaferelen of rouwende mensen met prachtige modellen, gelukkige of zelfgenoegzame mensen die blind lijken te zijn voor wat een oorlog teweeg brengt, word je als kijker aan het denken gezet. Wat is goed en wat is fout? De beelden zijn zonder twijfel een steek onder water naar het beleid van Bush. Zo zie je ook voormalige soldaten met geamputeerde benen die proberen te lopen. Op de achtergrond zijn er beelden te zien van gevechten, vuur en verwoesting. Dit zet je zeker tot nadenken.
Schokkend
Er zijn enkele foto's die er uitspringen, zoals het beeld van onschuldige kindjes die zich verstoppen onder een tafeltje of de foto van een verwoest gebouw dat gebombardeerd is. Temidden van de puinhoop staat een lachende Westerse vrouw die onbezorgd luchtverfrisser in de rondte spuit. Zo is er ook een beeld van een lachende vrouw in galakleding. Ze staat in een huiskamer en zwaait met een grote sjaal waarmee ze deels de oorlogstaferelen die buiten aan de gang zijn, aan het oog weet te onttrekken. Stuk voor stuk bevat elk werk een boodschap die je echt zelf moet zien. Haar werk zit ook vol met kleine details en verwijzingen naar de barbaarse behandeling van oorlogsgevangenen, de onschuldige (kind)slachtoffers en het gebrek aan oog voor de verwoestende werking van een oorlog.
De videowerken geven je een kritisch kijkje in de geschiedenis van Amerika maar het zijn met name de foto's die de expositie dragen. Er is tevens een interview te zien met de kunstenares zelf, waardoor je ook meer inzicht krijgt in de persoon achter het werk. Door de maatschappijkritische houding van de kunstenares zet deze tentoonstelling je aan het denken. En dat is wat een goede expositie moet doen!
Point and Shoot
T/m 13 februari 2011
Stedelijk Museum Den Bosch
bron: CJP, www.cjp.nl
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten