vrijdag 3 december 2010

litho


Ernst Hanke
Amarillis
Litho wordt ook wel steendruk genoemd.
De kunstenaar maakt met een zacht zwart potlood een tekening op de lithosteen; door de steen met chemicaliën te behandelen hecht de inkt, die met rollen wordt aangebracht, zich alleen aan de getekende gedeelten; een blad papier wordt op de steen gelegd en onder grote druk met steen en al door de pers gedraaid; met deze techniek zijn grotere oplagen mogelijk.
De steendruk luidde in de negentiende eeuw het tijdperk van het industriële drukken in. De huidige aluminiumplaat heeft de steen in de drukpersen verdrongen, maar het principe is nog hetzelfde. Zelfs kunstenaars maken grafiek door middel van deze aluminiumplaten, waar geen enkel bezwaar tegen is, mits zij eigenhandig de afbeelding op de plaat aanbrengen.


M. Lehman
zonder titel
Een litho kan in één, maar ook in meerdere kleuren worden afgedrukt. De kunstenaar kan daartoe dezelfde tekening of delen daarvan op afzonderlijke stenen tekenen. Het is ook mogelijk vanaf één steen meerdere kleuren te drukken door na iedere drukgang inkt van een andere kleur op de steen aan te brengen. Wel moet dan steeds een deel van de tekening van de steen verwijderd worden. Het drukken van een litho is dermate moeilijk dat kunstenaars dat doorgaans overlaten aan gespecialiseerde steendrukkers.

bron: http://www.lievehemel.nl/techniek.htm


Beide kunstwerken kunt u lenen in de Rijswijkse kunstuitleen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten