zaterdag 29 januari 2011

Say Cheese! De kracht van de mond

Persbeeld Say Cheese!
Waarin schuilt de kracht van de mond? In het brute malen van tanden en kiezen? Of juist in de subtiele mimiek van de lippen: in de lichte krulling van de mondhoeken die iemand harder kan treffen dan een stomp in de maag? De zeggingskracht van de mond – daar gaat het over in de tentoonstelling Say Cheese!

Museum Boerhaave organiseert deze tentoonstelling over de mond en mondzorg van vroeger en nu samen met het Ivoren Kruis, in het kader van hun 100-jarig bestaan. Say Cheese! toont de razendsnelle verbetering van de gezondheid van de mond in de laatste 100 jaar, met als mijlpaal de succesvolle invoering van fluoridetandpasta. Vroeger vertelden rijk geïllustreerde kinderboeken al dat het gebit goed verzorgd moest worden. Ook toen waren er fraaie tandpastareclames. Persoonlijke ervaring staat eveneens centraal: poetste Napoleon zijn tanden? Had een dertienjarig meisje in 1910 een tandenborstel? Wat gebruikt de tandarts anno 2010 om naar je gebit te kijken?

Ivoren sculptuur van een tand met tandworm en de verbeelding van kiespijn. © Deutsches Medizinhistorisches Museum


Bezoekers van Say Cheese! worden verwelkomd door zingende monden. Historische voorwerpen, films en interactives tonen hoe belangrijk onze mond voor ons is. Maak een foto van je mooiste lach en hoor wat Darwin hierover te zeggen had. Stap in de kiss corner en leer hoe je de perfecte kus kan geven. Is je gebit wel lekker schoon en fris? Check het met de nieuwste technische snufjes. Of heb je altijd al tandarts willen zijn? Dan is nu je kans, want op de tentoonstelling kun je zelf een rotte kies boren.
De tentoonstelling is nog te zien tot en met 3 april 2011
Museum Boerhaave
Lange Sint Agnietenstraat 10
2312 WC Leiden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten