zaterdag 26 maart 2011

niki de saint phalle

Fontaine aux Quatre Nanas, 1974-1991, coll. NCAF

Ieder jaar weer een groot succes in de kunstuitleen....de workshop Nana's maken...oermoedertjes in fel beschilderde badpakjes, geinspireerd door Niki de Saint Phalle.

Nu is er de eerste grote overzichtstentoonstelling in Nederland, sinds haar overlijden in 2002 in Heerlen bij SCHUNCK*


Over het werk van de Amerikaans/Franse kunstenaar Niki de Saint Phalle (1930-2002) leeft 8 jaar na haar dood zowel bij het grote publiek als in de officiële kunstwereld een tamelijk eenzijdig beeld. Velen kennen haar befaamde expressieve, felgekleurde en onbezorgd ogende Nana-figuren. Deze domineren samen met andere kleurrijke sculpturen en grafiek uit de latere periode het beeld van de Saint Phalle’s werk.



In de tentoonstelling ‘Niki de Saint Phalle. Outside-In’ maakt SCHUNCK* zichtbaar hoe naast artistieke en culturele ook existentialistische, politieke, morele en feministische vraagstukken een rol spelen in het werk van Niki de Saint Phalle. Vertrekkend bij de algemeen bekende, toegankelijke werken, bij het joie de vivre van de kleurrijke sculpturen en grafi ek uit de latere periode, wordt de bezoeker bij de hand genomen om via een ‘outside in’-benadering een ontdekkingsreis te maken terug in de tijd en zo kennis te maken met de ‘essentiële Niki’: een reis langs vroege Nana’s, bruiden en monsters, shooting-paintings, altaren, films en assemblages, die eindigt bij het mozaïek zelfportret uit 1958/’59.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten